“Minister wil Belgen makkelijker laten switchen tussen digitale tv-aanbieders”

0
133

De Belgische minister van Digitale Agenda Alexander De Croo wil het met een nieuwe wet gemakkelijker maken om over te stappen naar een andere aanbieder van digitale televisie. Ondertussen is Mobistar begonnen om gebruikers zijn kabelaanbod te laten testen.

Minister van Digitale Agenda wil in de nieuwe wetgeving vastleggen dat als een klant overstapt de nieuwe aanbieder verantwoordelijk wordt voor alle benodigde administratieve taken. Daarmee moet overstappen makkelijker zijn. Dergelijke regels gelden al voor de aanbieders van mobiele telefonie.

De nieuwe wet moet er volgend jaar komen. De Croo laat verder weten dat telecomtoezichthouder BIPT ook belangrijke rol krijgt in het handhaven van de nieuwe regels. Een woordvoerder van Belgacom laat aan Datanews weten dat zij dergelijke wetgeving verwelkomen.

Mobistar is inmiddels begonnen met de eerste publieke test op de kabel, zo schrijft ZDnet. De provider heeft na het openstellen van de kabelnetwerken toegang tot het netwerk van Telenet en VOO. De eerste proeven worden gehouden onder een groep klanten uit het arrondissement Charleroi maar later zullen er meer steden volgen.

Tijdens de proef op het kabelnetwerk worden door Mobistar onder het installatieproces en de diverse diensten getest. Als de proeven succesvol verlopen dan wil Mobistar in de loop van 2015 de markt betreden met zijn kabelaanbod.