“Gerucht: Android 5.1 brengt ‘stille modus’ terug”

0
166

Android 5.1 zou de stille modus terugbrengen die Google juist heeft verwijderd in Android 5.0. Dat meldt de Android-fansite AndroidPit. Versie 5.1 zou binnen een maand of drie moeten verschijnen, zo claimt de site.

De release van Android 5.1 Lollipop staat gepland voor het eerste kwartaal van 2015, dus voor eind maart, zegt AndroidPit. De stille modus is een functie die sommige gebruikers missen in Android 5.0. De functie is te bereiken door het volume omlaag te brengen tot 0, waarna toestellen met Android-versies tot en met 4.4 eerst de ‘tril-modus’ activeerden, en met nog een druk op de volumeknop de ‘stille modus’ aanzetten. Die functie werkt niet meer in Android 5.0: alleen de ‘tril-modus’ is nog bereikbaar. Een functie om het geluid en de trilfunctie uit te zetten, maar notificaties wel binnen te laten komen, is er niet.

Naast het terugbrengen van de stille modus lijkt het aanpassen van de kleuren in Googles material design de enige andere aanpassing. Voor de rest gaat het in de ‘changelog’ die AndroidPit publiceert vooral om bugfixes.

Als Google inderdaad Android 5.1 voor eind maart uitbrengt, dan is dat een wijziging ten opzichte van eerdere updates; vanaf versie 4.2 bracht het slechts elk jaar een major update uit; tussendoor ging het om kleinere releases met versienummers als 4.4.2.

Google heeft nog niets bevestigd over een eventuele Android 5.1-update. Wel bracht het onlangs 5.0.1 uit, met als grootste wijziging de fix voor de sms-bug voor Nexus-gebruikers op het netwerk van Vodafone in Nederland.