“Video toont werking spraakassistent Cortana op Windows 10”

0
192

Er zijn details opgedoken van Cortana, Microsofts spraakdienst, voor Windows 10. In een video wordt gedemonstreerd hoe de dienst in de nieuwe Windows-versie zal functioneren, al is Microsoft nog bezig met de ontwikkeling ervan.

In een video die door WinBeta online is geplaatst is te zien hoe Microsofts spraakassistent functioneert. Er is een zoekknop rechts naast de startbalk waarmee Cortana kan worden gestart. De dienst luistert vervolgens naar spraakinput, vergelijkbaar met hoe dit werkt op Windows Phone. Overigens is niet duidelijk hoe de site toegang heeft gekregen tot de build met Cortana.

WinBeta toont hoe via spraakinput de agenda kan worden geopend en afspraken kunnen worden toegevoegd. Daarnaast toont de site hoe herinneringen en wekkers ingesteld kunnen worden en hoe notities worden gemaakt. Ook is het mogelijk om Cortana te vragen om muziek af te spelen en om navigatie-aanwijzingen te geven.

Volgens WinBeta gaat het nog om een testbuild en doen verscheidene functies het nog niet goed. Ook de interface is nog niet volledig afgebouwd en het is nog niet bekend of Cortana daadwerkelijk naast de startknop wordt geplaatst. De site stelt dat de huidige build voornamelijk is gebouwd voor ontwikkelaars en dat er nog het nodige zal worden aangepast voordat de dienst geschikt wordt bevonden voor consumenten.

Microsoft zelf zal naar verwachting begin volgend jaar een aantal features van Windows 10 uit de doeken doen. Deze zogenaamde Consumer Preview zou eind januari moeten verschijnen, maar Microsoft zelf heeft dit nog niet bevestigd.