“Tweaker bouwt pc in plank”

0
214

Tweaker ‘mux’ heeft een volledig functionerende computer in een plank verwerkt. De computer, die mux Plank2 heeft gedoopt, is bovendien helemaal stil, passief gekoeld en zeer zuinig, onder meer door stevige modificatie van het moederbord.

De pc werd geplaatst in een oud grenen bureaublad van 1,45 meter bij 55 centimeter met een dikte van 2,8 centimeter, beschrijft mux op zijn Tweakblog. Mux – alias Emile Nijssen – was ongeveer driekwart dag bezig met het uitfrezen van de uitsparingen voor de computeronderdelen. De Plank2 is de tweede computer die mux in een plank heeft weten te vatten; de nieuwe is een stuk beter en imposanter, meent de modder zelf.

In de plank, die nog moet worden geverfd, bevindt zich een computer die is opgebouwd rond een H81M-P33-moederbord van MSI, dat echter sterk is gewijzigd. Omdat Nijssen de ‘kastcomputer’ zeer stil en zuinig wilde krijgen, is het MSI-moederbord flink gemod. “Alles wat ik niet per se nodig had is eraf gesloopt”, schrijft Nijssen. Zo waren meer dan twee geheugenslots niet nodig en ook de onboard-audio-chip moest het ontgelden. Daarmee wist Nijssen het verbruik van de computer – met naast het MSI-moederboard een Celeron G1820-cpu – flink terug te brengen.

Door ook de cpu te modden wist Nijssen het verbruik van de volledige computer terug te brengen naar 5,5 watt bij normaal gebruik en 3,9 watt in stilstand. Inclusief de picoprojector die mux gebruikt om beeld op de muur te tonen trekt de computer 9,6 watt, maar onder maximale belasting kan dat oplopen naar 32 watt.

De Plank2 is daarnaast ook zeer stil. Nijssen heeft dat bereikt door geen ventilators, maar passieve koeling te gebruiken. De hitte wordt verspreid over een aluminium overgangsstrip; Nijssen gebruikt een platte heatpipe om de hitte van de cpu naar die strip te krijgen. Dat is succesvol, meent Nijssen: bij twee avonden normaal gebruik kwam de temperatuur van de cpu niet boven de 50 graden. Bij stresstests bleef de temperatuur steken op 85 graden.

Verder is de Plank2 voorzien van zelfgemaakte versterkers; de audio wordt aangestuurd door een versterkermodule die mux zelf heeft gemaakt. De modder heeft daarvoor gekozen omdat onboard-audiochips last hebben van interferentie. Het volume kan worden bediend met twee volumeknoppen die de modder eveneens zelf heeft ontworpen.