“‘Organisaties beginnen kort geding tegen overheid om bewaarplicht'”

0
129

Verschillende organisaties hebben een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat. Zij eisen dat de massale opslag van onder meer locatiegegevens en surfgedrag van alle Nederlanders per direct wordt gestopt, zo meldt NRC zaterdag.

De organisaties die het kort geding aanspannen, zijn de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, journalistenvakbond NVJ en de stichting Privacy First. Daarnaast zou ook internetprovider BIT zich bij het collectief voegen en overwegen andere telco’s hetzelfde te doen, aldus NRC.

De organisaties eisen dat de Nederlandse overheid meteen stopt met het massaal opslaan van locatiegegevens en het internet-, e-mail- en belgedrag van Nederlanders. Volgens de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten oordeelt de overheid namelijk in strijd met het Europees Hof van Justitie, dat dit jaar oordeelde dat het opslaan van de genoemde data een zware privacyschending is.

Nu moeten providers het belgedrag en het internetgebruik van Nederlanders nog voor een periode van een halfjaar tot een jaar opslaan, meent de Nederlandse regering. Maar eerder deze week tekende Bits of Freedom al aan dat huidige regelgeving niet geldig is, doordat die in strijd is met internationale regels.

Het kabinet vindt dat providers nu nog de data van hun klanten gewoon moeten blijven opslaan, ondanks dat de Europese richtlijn waarop de wet is gebaseerd door het Europese Hof van Justitie ongeldig is verklaard. Wel komt er een nieuwe wet, waarin het voor de overheid minder makkelijk wordt om data op te vragen. Het kabinet vindt dat het opschorten van de bewaarplicht niet nodig is, omdat de wet al wordt aangepast.