“NASA maakt New Horizons-verkenner ‘wakker’ voor reis naar Pluto”

0
160

NASA heeft met succes ruimteverkenner New Horizons weer geactiveerd. De satelliet komt in de buurt van de miniplaneet Pluto die naar verwachting over iets meer dan 200 dagen zal worden bereikt. New Horizons werd bijna negen jaar geleden gelanceerd.

Volgens de ruimtevaartorganisatie hebben operators van het Applied Physics Laboratory van de Johns Hopkins University met succes commando’s ontvangen waaruit blijkt dat de New Horizons-ruimteverkenner uit zijn slaapstand is gehaald. Het signaal was ongeveer 4,5 uur onderweg: de satelliet is inmiddels meer dan 4,6 miljard kilometer verwijderd van de aarde. Het einddoel van New Horizons is het bestuderen van Pluto en de bijbehorende manen.

NASA’s ruimteverkenner moet, als alles voorspoedig verloopt, in juli volgend jaar bij Pluto aankomen. Op 14 juli zou New Horizons het dichtst bij de miniplaneet zijn, waardoor op die dag de beste foto’s geschoten moeten worden. Het observeren van de dwergplaneet en zijn manen begint echter al op 15 januari. In de komende weken zal het onderzoeksteam op aarde bekijken of alle onderdelen van de New Horizons goed functioneren.

De ruimteverkenner New Horizons werd in januari 2006 gelanceerd, waardoor hij inmiddels al bijna negen jaar onderweg is. In ongeveer twee derde van die tijd waren de systemen in slaapstand om slijtage en systeemfouten te voorkomen.