“Microsoft voegt vier nieuwe talen toe aan spraakassistent Cortana”

0
215

Microsoft heeft zijn spraakassistent Cortana voor Windows Phone vrijdag uitgerust met ondersteuning voor vier nieuwe talen. Het gaat om Frans, Italiaans, Duits en Spaans. Voorlopig zijn de talen alleen uit te proberen in de ontwikkelaarsversie van het mobiele besturingssysteem.

Cortana ondersteunde al Engels en Chinees. Daar komen nu dus vier nieuwe talen bij, hoewel die voorlopig alleen beschikbaar zijn voor gebruikers die de Preview voor Developers hebben geïnstalleerd. Microsoft meldt in een blogpost dat Cortana in die talen in alfafase is en daarom nog functionaliteiten moet ontberen. Zo is vlieginformatie nog niet beschikbaar en reisinformatie voor het openbaar vervoer slechts te raadplegen voor grote steden.

De ondersteuning voor Frans, Italiaans, Duits en Spaans rolt Microsoft vrijdag uit naar toestellen met de ontwikkelaarsversie van Windows Phone, belooft het Amerikaanse bedrijf. Gebruikers kunnen de softwaregigant vervolgens van spraak- en tekstinput voorzien, zodat de spraakassistent aan de hand van die informatie zichzelf kan optimaliseren alvorens Microsoft de software definitief uitrolt.

Microsoft zegt hard te werken aan het regionaliseren van Cortana. Dit betekent dat de persoonlijkheid van de spraakassistent per regio kan verschillen. Zo kan Cortana in Duitsland andere grapjes maken dan in Frankrijk, afhankelijk van onderwerpen die lokaal relevant zijn. Daarnaast toont Cortana voortaan ook Europese voetbaluitslagen, waaronder die van de Bundesliga, Serie A, Ligue 1 en La Liga.

De Amerikaanse softwaregigant sleutelt al geruime tijd aan zijn spraak- en informatiedienst sinds het die dit jaar introduceerde voor Windows Phone. In oktober voorzag Microsoft Cortana nog van nieuwe functionaliteit, zoals een overzicht met informatie die de gebruiker aan het begin van de dag krijgt voorgeschoteld. Onder andere de eerste afspraak van de dag, het weer en de verwachte reistijd naar het werk of afspraak worden getoond. Het is nog niet bekend wanneer Cortana beschikbaar is in het Nederlands.