GC: Grand Theft Auto IV voor pc

0
207

Ontwikkelstudio Rockstar gaf begin augustus eindelijk toe dat Grand Theft Auto IV ook voor de pc zal verschijnen. Op de Games Convention, die deze week plaatsvindt in Leipzig, werd de pc-versie voor het eerst getoond. Tweakers.net zat op de eerste rij.

Al aan het begin van de presentatie werd duidelijk dat de pc-versie van Grand Theft Auto IV volledig aan de verwachtingen voldoet. De pc-versie is in grote lijnen gelijk aan de versie die voor de Xbox 360 en de Playstation 3 is verschenen. De singleplay-campagne lijkt zelfs identiek. Het spel bevat precies hetzelfde verhaal, dezelfde personages, dezelfde missies, dezelfde wapens en dezelfde voertuigen. Het belangrijkste verschil is dat de pc-versie met toetsenbord en muis kan worden gespeeld, al werd het spel tijdens de presentatie bestuurd met een op de pc aangesloten Xbox 360-controller. Na enig aandringen legde de medewerker van Rockstar die de presentatie gaf, uit dat er echter meer verschillen zijn tussen de pc- en de console-versie. Wie met toetsenbord en muis speelt kan bijvoorbeeld geen doelwit vasthouden. Als je in de console-versie iemand op de korrel neemt, volgt het vizier het slachtoffer, ook als de ongelukkige zich verplaatst. Op de pc zul je, bij gebruik van de muis- en toetsenbordbesturing, zelf het slachtoffer moeten volgen. Dat geldt dus niet als je deze versie met een controller speelt. Het grootste verschil in de singleplay-modus van de pc-versie is echter de mogelijkheid om te allen tijde je laatste actie terug te zien. Het spel slaat voortdurend de laatste dertig seconden gameplay op, en die kun je op elk gewenst moment oproepen om opnieuw te bekijken. Bovendien kunnen deze beelden worden bewerkt in de Replay Editor, waarmee je acties vanuit verschillende camerastandpunten kunt bekijken en beelden kunt voorzien van effecten, zoals vertraging. De clips die je zo maakt kunnen worden opgeslagen, zodat je ze met vrienden kunt delen. Je kunt je clips uploaden naar de Rockstar Social Club, en nog leuker wordt het als je ze eerst, met behulp van de Montage Editor, aan elkaar plakt.

In multiplay verschilt de pc-versie op meer punten van de consolevariant dan in singleplay. Zo kan het spel online met meer dan zestien mensen worden gespeeld, al wil Rockstar niet aangeven wat het maximum aantal spelers gaat worden. Ook belooft de uitgever dat er betere filters komen, waarmee je aan kunt geven hoe je wilt spelen. Zo kun je bijvoorbeeld een match opstarten waarin alleen met handvuurwapens kan worden geschoten. De grootste veranderingen zitten onder de motorkap en zijn het meest interessant voor de rechtgeaarde tweaker. Zo kan de pc-versie op een veel hogere resolutie – maximaal 2560 x 1600 pixels – worden gespeeld dan de console-versie. Rockstar heeft bovendien de textures van de pc-versie opgepoetst, en ondanks dat ook nog de draw distance verbeterd, wat wil zeggen dat je verder weg kunt kijken. De systeemeisen van de pc-versie kon de uitgever nog niet bekendmaken en ook is niet verteld of deze versie gebruik maakt van Directx 10, wat niet heel waarschijnlijk is. De pc-versie van Grand Theft Auto IV verschijnt in november, kort nadat de eerste uitbreiding van GTA IV voor de consoles kan worden gedownload. Het is niet ondenkbaar dat deze uitbreiding op termijn voor de pc beschikbaar komt, maar ook daar wilde Rockstar niets over loslaten tijdens de Game Convention.