“Criminelen bedreigen Sony-medewerkers en hun families in dreigmail”

0
169

Sony-medewerkers hebben vrijdag dreigmailtjes ontvangen van criminelen die schuldig zouden zijn aan de omvangrijke hack die het bedrijf onlangs trof. In de mailtjes schrijven de kwaadwillenden dat niet alleen de medewerkers, maar ook hun families in gevaar zijn.

De criminelen waarschuwen dat ze de medewerkers en hun families iets aandoen als zij niet aan voorwaarden voldoen, maar het is niet bekend welke dat zijn. “Wat we hebben gedaan is slechts een klein onderdeel van ons verdere plan”, dreigen ze in het mailtje, dat is opgesteld met gebroken Engels en daarnaast spelfouten bevat. De criminelen noemen zichzelf ‘Guardians of Peace’.

Sony neemt het dreigement serieus en laat weten met de opsporingsdiensten samen te werken om de daders te straffen, schrijft The New York Times. Daarnaast meldt de FBI in een verklaring dat de dienst van de mail weet. Volgens de dienst tonen de recente gebeurtenissen bij Sony aan dat cybercriminelen veel schade kunnen toebrengen.

De omvangrijke hack bij Sony kwam vorige week aan het licht. Toen bleek dat systemen van Sony Pictures, een tak van Sony die films en tv-series maakt, zou zijn gekraakt. Desktops van personeelsleden wereldwijd zouden daardoor onbruikbaar zijn geworden. De aanvallers kregen mogelijk hulp van binnenuit en plaatsten pas een torrent op het internet waarin bedrijfsdocumenten zouden zijn opgenomen. Vrijdag verscheen er opnieuw een torrent online met onder meer salaris- en verzekeringsinformatie van Sony-werknemers.

Sony meldde met het bekende Amerikaanse beveiligingsbedrijf FireEye samen te werken om de kraak te onderzoeken. Dit gebeurde nadat er vijf nieuwe films van Sony, die nog in de bioscoop draaiden, op internet verschenen. De films doken online op na de hack, maar het is nog niet duidelijk dat de twee zaken iets met elkaar te maken hebben.

Volgens The New York Times weten Sony en de FBI nog niet wie er achter de aanval zit. De krant baseert zich op bronnen binnen het onderzoek, die hun identiteit niet openbaar willen maken. Intussen zijn er verschillende theorieën over wie er achter de hack zit. Een daarvan is dat Noord-Korea achter de aanval zou zitten om de Sony-film The Interview, een comedy die het regime van Kim Jong-un op de korrel neemt. Noord-Korea zegt de film te zien als een ‘oorlogsdaad’.