“CentOS begint met uitgeven ‘rolling releases'”

0
169

Ontwikkelaars achter het CentOS-project zijn begonnen met het vrijgeven van zogenoemde ‘rolling releases’ van de Linuxdistributie. Dit betekent dat er tenminste maandelijks een recente uitgave verschijnt die over de laatste updates beschikt.

De uitgave bevat alle beveiligingsupdates, bugfixes, verbeteringen en algemene updates voor het besturingssysteem tot dan toe. Dit betekent dat gebruikers die het besturingssysteem willen installeren, niet eerst talloze pakketten hoeven te installeren voordat CentOS up-to-date is.

Voorlopig ondersteunen de ontwikkelaars alleen de laatste grote release van het besturingssysteem, versie 7.0. Binnen afzienbare tijd zouden de iso-bestanden met de liveversies volgen, waarna ook versie 6.0 aan de rolling releases wordt onderworpen. Voor de versie daarvoor komt het overigens niet zover: de installer voldoet niet aan de vereisten.

De ontwikkelaars achter het CentOS-project gaven in juli versie 7.0 van de Linuxdistributie vrij. Daar ging een ontwikkeltraject van bijna drie jaar aan vooraf. De versie omvat enkele ‘fundamentele aanpassingen’, zoals de implementatie van de systemd-daemon, de Gnome 3-desktopomgeving en het xfs-filesystem.

CentOS is een gratis Linuxdistributie die populair is op servers en gebruikt de broncode van de commerciële Red Hat Enterprise Linux-distro. Het bedrijf achter laatstgenoemde nam het CentOS-project begin dit jaar over. Sindsdien geeft Red Hat drie distributies uit: Red Hat Enterprise Linux, Fedora en CentOS.